fredag 29. mai 2015

Rabarbra.

En usedvanlig utrivelig mai måned! Tre til seks grader om morgenen, regn og ellers drittvær hver dag. Mine (mange) små lobelia- planter, sådd i februar og pent stelt innendørs siden, er alle døde. Selvsagt min skyld, som innbilte meg at det var vår. Samme med pelargoniene; her blir de stelt og vannet inne gjennom hele vinteren, satt ut når de er store og grønne, for så..... Døde alt sammen.

Men noen ting er alltid trofast og pålitelig. For eksempel rabarbra. I min hage kommer rabarbraen trofast hvert år, uten stell og pleie. De ble plantet for 50- 60 år siden, av min farfar. Har stått på samme underlige stedet hele mitt liv.



Rabarbraen er sterkt undervurdert. Den kan benyttes til ulike godsaker. Vår tradisjonelle 17. mai- dessert er rabarbragrøt, med litt fløte og sukker.


                                         Rabarbragrøt i farmors skål.

Til fire personer:
Ca. 400 g. rabarbra
1/2 l. vann
150 g. sukker
2 1/2 ss. potetmel
Litt kaldt vann

Vask rabarbraen, skjær stilkene i små biter. Kok dem til de begynner å gå i stykker. Rør potetmel ut i kaldt vann. La jevningen renne raskt ned i rabarbraen, i en tynn stråle. Rør godt. Kok opp. Hell i en stor skål. Avkjøl. 

Man kan også lage saft av rabarbraen. Den lages som rips- saft e.l. Den blir svært lys på farge, så det går an å tilsette litt rips eller andre bær som hjelper fargen litt. 


                                                       Rabarbrasaft med is og agurk. 

Noen tar det litt lenger. Min mann lager vin av rabarbraen. Han påstår den kommer til å bli veldig god. 

Men er rabarbra en frukt? Eller en grønnsak? Rabarbra står beskrevet i min bok "Lær å dyrke grønnsaker." (Det Norske Hageselskap). Der omtales den som staude.

Samma det☺

fredag 22. mai 2015

torsdag 14. mai 2015

Forsythia og Magnolia.


Endelig! Etter utallige forsøk og årevis med håpefull venting: jeg har Forsythia (Gullbusk) og Magnolia i hagen! Riktignok i beskjeden målestokk....

Noen vil kanskje ha sett mitt blogginnlegg fra i fjor, der jeg av ren nød satte inn et bilde av naboens Forsythia. I år fant jeg et fint lite eksemplar på hagesenteret, en liten busk med mange lovende knopper. Jeg kjøpte da min fjerde Forsythia, og har nå fått resultater. Iallefall nær halve buske blomstrer.... Bedre enn ingenting.

                                            

                                                En halv Forsythia☺

I henhold til litteraturen trenger Forsythia en varm og solrik plass, og den overvintrer trolig best i tørr jord. Det er en forklaring på alt.

Magnoliaen derimot er min første noensinne. Den har stått tålmodig og stille bak i hagen, på en antatt lun plass. Fire- fem år har gått, den har knapt vokst en centimeter. Men så:


                                          Vakre Magnolia!




Og det står i bøkene: Det tar mange år før den blomstrer. Liker seg på en en lun og varm plass i hagen.

Viktig å ikke gi opp. Det hender det slår til ♣