søndag 30. august 2015

Spirer på kjøkkenbenken.

Med dårlige forhold ute (nei; skal ikke rippe opp i Vestlandssommeren) kan vi dyrke gode, sunne spiselige ting inne.

Som for eksempel spirer.
Det finnes mange forskjellige spirer man kan dyrke selv. For nybegynnere, og for de utålmodige, anbefales Mung- bønner.

Spirer kan dyrkes fram i Norgesglass med gassbind over. Eller man kan investere i en "spirekasse" til et par hundre kroner, som fås kjøpt i helsekostbutikker.

1. Bønnene legges i vann natten over.



2. Vannet helles av. Bønnene legges i spirekassen, litt i hver etasje. Dusjes lett hver dag.



Kan spises og knaskes etter bare et par dager. Nam☺


 3. Bruk spirene i salat, på brødskiven under ost eller skinke, ha dem i wok, eller bare plukk dem rett fra kassen og i munnen. Knaskende gode. Til og med sunne☺  

                                                               
                                   

Basilikum i vinduskarmen.

Noen vekster egner seg mest for innendørs dyrking. På mitt kjøkken er det feks. stabilt vær, god temperatur, osv. Basilikumen får bo inne, i vinduskarmen, og den er der i mange måneder. Jeg setter den fra frø i mars. I skrivende stund (september hvert øyeblikk) er årets basilikum ca. 30 cm. høy. (joda; samme planten fra mars/ april) Den har blitt jevnlig spist av, har vært alene hjemme i fire uker mens vi var på ferie på andre siden av kloden, og er fortsatt grønn og frodig.

Den trenger mye vann, må for all del ikke tørke ut.  Når vi forsyner oss av den, klipper vi av ned til et ledd, og lar resten stå. Når vi kommer lenger ut på høsten har den blitt treete i stilken, men bladene er fortsatt helt brukbare.

Helt klart konkurransedyktig med de vi kjøper i butikken og må skynde oss å spise opp før de visner:)


                                                   Basilikum- en utholdende plante.

fredag 29. mai 2015

Rabarbra.

En usedvanlig utrivelig mai måned! Tre til seks grader om morgenen, regn og ellers drittvær hver dag. Mine (mange) små lobelia- planter, sådd i februar og pent stelt innendørs siden, er alle døde. Selvsagt min skyld, som innbilte meg at det var vår. Samme med pelargoniene; her blir de stelt og vannet inne gjennom hele vinteren, satt ut når de er store og grønne, for så..... Døde alt sammen.

Men noen ting er alltid trofast og pålitelig. For eksempel rabarbra. I min hage kommer rabarbraen trofast hvert år, uten stell og pleie. De ble plantet for 50- 60 år siden, av min farfar. Har stått på samme underlige stedet hele mitt liv.



Rabarbraen er sterkt undervurdert. Den kan benyttes til ulike godsaker. Vår tradisjonelle 17. mai- dessert er rabarbragrøt, med litt fløte og sukker.


                                         Rabarbragrøt i farmors skål.

Til fire personer:
Ca. 400 g. rabarbra
1/2 l. vann
150 g. sukker
2 1/2 ss. potetmel
Litt kaldt vann

Vask rabarbraen, skjær stilkene i små biter. Kok dem til de begynner å gå i stykker. Rør potetmel ut i kaldt vann. La jevningen renne raskt ned i rabarbraen, i en tynn stråle. Rør godt. Kok opp. Hell i en stor skål. Avkjøl. 

Man kan også lage saft av rabarbraen. Den lages som rips- saft e.l. Den blir svært lys på farge, så det går an å tilsette litt rips eller andre bær som hjelper fargen litt. 


                                                       Rabarbrasaft med is og agurk. 

Noen tar det litt lenger. Min mann lager vin av rabarbraen. Han påstår den kommer til å bli veldig god. 

Men er rabarbra en frukt? Eller en grønnsak? Rabarbra står beskrevet i min bok "Lær å dyrke grønnsaker." (Det Norske Hageselskap). Der omtales den som staude.

Samma det☺

fredag 22. mai 2015

torsdag 14. mai 2015

Forsythia og Magnolia.


Endelig! Etter utallige forsøk og årevis med håpefull venting: jeg har Forsythia (Gullbusk) og Magnolia i hagen! Riktignok i beskjeden målestokk....

Noen vil kanskje ha sett mitt blogginnlegg fra i fjor, der jeg av ren nød satte inn et bilde av naboens Forsythia. I år fant jeg et fint lite eksemplar på hagesenteret, en liten busk med mange lovende knopper. Jeg kjøpte da min fjerde Forsythia, og har nå fått resultater. Iallefall nær halve buske blomstrer.... Bedre enn ingenting.

                                            

                                                En halv Forsythia☺

I henhold til litteraturen trenger Forsythia en varm og solrik plass, og den overvintrer trolig best i tørr jord. Det er en forklaring på alt.

Magnoliaen derimot er min første noensinne. Den har stått tålmodig og stille bak i hagen, på en antatt lun plass. Fire- fem år har gått, den har knapt vokst en centimeter. Men så:


                                          Vakre Magnolia!




Og det står i bøkene: Det tar mange år før den blomstrer. Liker seg på en en lun og varm plass i hagen.

Viktig å ikke gi opp. Det hender det slår til ♣

søndag 1. mars 2015

På`an igjen!

De første løk- spirene viste seg i hagen allerede i desember. Men det er når frøkataloger og plantekataloger kommer ut i januar at de første vårfornemmelsene melder seg. Frøene bestilles som vanlig fra Sverige (og som vanlig alt for mange) og småplantene fra Nordheimsund.



De første frøene som såes er alltid Lobelia. De trenger lang tid før de blir ordentlige planter som kan plantes ut. Jeg sår alltid både henge- Lobelia og kant- Lobelia. Det er vanligvis 1000 frø i en pakke (uten at det er mulig å telle dem; frøene ser ut som støv.) I år prøver jeg noe nytt; henge- Lobelia selges som "pellets" (iflg. katalogen)


Pelletsene kom i en plastkapsel, ti små frø i kapselen, som skal bli til ti flotte Lobelia- planter. Mon det.


                                                                                                  
 
Ute har snøklokkene kommet langt allerede. 



Hvert år har jeg en målsetning om å begynne tidlig med sesongens grunnleggende hagearbeid: beskjære hekker og mindre trær, klippe busker, rake løv, gjødsle, osv. Hvert år skjærer det seg grundig; noen busker blir ikke klippet det året (kanskje til neste år?)

En lørdag i februar var det oppholdsvær, sol, ingen vind. En følelse av vår! Det var bare å begynne sesongen! Oppkjørselen ble raket fri for løv, og Potentilla - hekken (som ikke ble klippet i fjor...) ble pent frisert.

                                                                                             

Det gikk selvfølgelig ikke upåaktet hen. Utrolig hvor mange mennesker som passerer i vår lille blindvei i løpet av en times tid! Mange oppmuntrende kommentarer om hagearbeid i februar..........

Dagen etter satte akutte ryggproblemer en stopper for mine videre ambisjoner om tidlig sesongstart i hagen.

Trøster meg med at det er dårlig vær.

Veldig dårlig vær. 

lørdag 14. februar 2015

Vinter i Raundalen.

Det er absolutt vinter i Raundalen! Det sies at det ikke har vært så mye snø her siden 1962. Vi måket og måket hele romjulen. Far i familien påstod at han tok av flere kilo på den stakkars uken. (usikkert om han var lei seg for det) For tiden er målsetningen å sikre familien tilgang til hytten gjennom hele sesongen. Vi måker i januar. Vi måker i februar.


                                                     En liten sti fram til døren. Før neste takras....





                                                       Trehytten. 

Trehytten ligger vanligvis mange meter over bakken (her er det bare å benytte anledningen, for oss med høydeskrekk) Det har hendt at nedgangen har kvalifisert for et lite glass champagne......














                                                                                Her er det lenge til noe skal plantes. 




















Her er det lenge til noen skal bo.

søndag 25. januar 2015

Stille i hagen.


Min far er død.


                                       

Jeg er stille i hagen.
I denne hagen, ved dette huset, der han ble født.

søndag 11. januar 2015

Storm!

Lørdag 9. januar gikk det ut varsel om at orkanen Nina ville komme til å ramme oss. Hagen ble ryddet for løse gjenstander, som snømåke, koster, spader, stylter og lignende. Bord og stoler som ikke kunne klappes sammen fikk stå, for hvor skulle vi gjøre av dem?

Utover lørdagen øker vinden på, og vi holder oss inne. Veldig koselig en stund, vi fyrer i peisen, tenner stearinlys, og venter på at vinden skal avta. Det gjør den ikke.

Jeg går ut for å hente mer ved, og hører et smell og et brak. Det er veggene i drivhuset som løsner. Ved hjelp av min 13 år gamle sønn prøver jeg å holde veggene på drivhuset sammen med lastestropper. Det er ikke lett når stormen tar tak i både oss og det vi prøver å holde på plass. Men vi blir jo underholdning for naboene, som har orkesterplass fra stuevinduet. Sikkert spennende når vi løper rundt med hodelykter og prøver å redde løse deler fra drivhus, hagemøbler og trampoline fra å blåse vekk.

På vei inn i huset ser vi flere takstein som har blåst av taket. Vi bestemmer oss for å holde oss inne. Vi ser på avisenes nettsteder at 23 500 husstander er uten strøm, og at folk har mistet vegger og tak. Vi er heldige.

Ungene får med seg lommelykter når de legger seg. I tilfelle........

Neste dag er det ut for å inspisere.


                                         Stakkars, stakkars drivhuset!



Står støtt, om enn ikke like pent.

                                                                


                                         Her må det ryddes!



Var det orkanen Nina som var på besøk, eller var det bare den slemme kusinen? Uansett; vi har tross alt vært heldige. Og vi håper det blir tyve år til neste gang vi opplever lignende.

mandag 5. januar 2015

November- hagen.


Dagene er korte; det er mørkt når vi går på jobb om morgenen, og mørkt når vi kommer hjem. Dersom vi er så heldige at vi får et glimt av hagen i dagslys (en lørdag uten regn og storm, lyn og torden?), så blir vi allikevel ikke helt overbevist om at vi er på vei mot vinter. Lobelia og Cosmos er fortsatt i full blomst, og en og annen rose.



    Lobelia i november.

                                                                          


                                                       Roser og Margeritter.


Vi må reise til reservehagen på fjellet for å finne høstfargene.





Årets siste kantarell (vi spiste den selvsagt)


Vel hjemme igjen plukker vi inn årets siste lille bukett.

Hvor blir det av snøen?